Τραγωδία ή Προδοσία των θέμα των ελληνικών τραπεζών;;

Τραγωδία ή Προδοσία των θέμα των ελληνικών τραπεζών;;

Χαμένα δισεκατομμύρια…

 

Ενώ λοιπόν τα χαμόγελα στα χείλη των τραπεζιτών είναι ακόμη «ζεστά» και όλο χαρά, οι αριθμοί και τα νούμερα που αποκαλύπτονται από τις ανακεφαλαιώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αποκαλύπτουν «σημεία και τέρατα», σε σημείο μάλιστα που να αναρωτιούνται όσοι γνωρίζουν πως έφτασαν τα πράγματα εδώ.

Οι τράπεζες περνούν έναντι ελαχίστου τιμήματος στα χέρια ξένων επενδυτών, ενώ το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημία, η οποία με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ. Σχεδόν ολοσχερή απώλεια των τοποθετήσεων τους υφίστανται επίσης ιδιώτες μικροεπενδυτές, ασφαλιστικά Ταμεία και κρατικοί φορείς, που κατείχαν τραπεζικές μετοχές και δεν τους επετράπη να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ. Αυτό ξεκάθαρα σημαίνει πως οι τράπεζες, για τους ξένους επενδυτές είναι νεοαναγειρόμενα διαμερίσματα. Καθαρά και αυτοί είναι οι πρώτοι ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες!!

Οι τιμές διάθεσης των νέων μετοχών αντιστοιχούν σε  τρέχουσα αξία μόλις… 18 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς, 105 εκατ. για την Εθνική, 147 εκατ. για την Euronak, περίπου 500 για την Alpha Bank.

Η περίπτωση που προκαλεί τα περισσότερα ερωτηματικά είναι αυτής της Εθνικής Τράπεζας όπου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών διαμορφώθηκε σε μόλις… 2 σέντς (0,02 ευρώ), περίπου 96% χαμηλότερα από μέση χρηματιστηριακή τιμή  αυτών των ημερών, που ήταν 0,37 ευρώ.

Εισφέροντας μόλις 475 εκατ. ευρώ (από τα περίπου 3,6 δισ. νέα κεφάλαια που θα μπουν στην τράπεζα), οι επενδυτές του book building θα αποκτήσουν συμμετοχή  33,2%.

Πρόκειται για σκανδαλώδη εξέλιξη, η οποία προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Πολιτικοί,  τραπεζικοί  και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι  αν μπορούσε να προβλεφθεί αυτό το αποτέλεσμα, ήταν προτιμότερο να ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ, ώστε  να υπάρχει τουλάχιστον δυνατότητα και προοπτική να ανακτήσει το Δημόσιο τα χρήματα του.

Μετά την ολοκλήρωση των δύο ΑΜΚ (με  book  building και με συμμετοχή μικροεπενδυτών-μετόχων της), τοΤΧΣ θα κατέχει 43,7%. Επιπλέον θα έχει μετατρέψιμες ομολογίες 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες ετήσια έσοδο  126 εκατ., ευρώ και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων μπορεί να γίνουν μετοχές.

Η τράπεζα  θα επιδιώξει να αντλήσει τώρα 300 εκατ. ευρώ από εγχώριους επενδυτές, δίνοντας τη δυνατότητα και στους νυν μετόχους της να αποκτήσουν νέες μετοχές στη χαμηλή τιμή του book building (0,02 ευρώ).

 

Ετικέτες:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ